Nejpoužívanější značky kvality a původu v Česku – uděluje je několik institucí, které své kroky nijak nekoordinují. Pomůžeme vám se v nich trochu vyznat.
Značku Klasa
V současnosti je jí označeno 1145 produktů od 223 českých a moravských výrobců. Mělo by se jednat o kvalitní výrobky. Značku můžou výrobci používat 3 roky po udělení. Uděluje Státní zemědělský intervenční fond. V případě zhoršení kvality může být odebrána. Kvalitu posuzuje odborná komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství, SZIF, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, vysokých škol, výrobců potravin a spotřebitelů.
Logo Regionální potravina
Zajišťuje, vyrobení produktu v konkrétním kraji ze surovin domácí produkce. Projekt podporuje lokální producenty a motivuje zákazníky k vyhledávání nejlepších krajských výrobků.
Logo Český výrobek
Uděluje Prezident potravinářské komory. Garantováno Potravinářskou komorou ČR. Podmínkou pro získání je 100% tuzemský původ surovin. Může se objevit i na nepotravinářských produktech. Musí obsahovat alespoň 1/2 surovin z ČR. Výroba musí být ryze česká. Nesmí obsahovat strojově oddělené maso. Výrobce musí mít české zaměstnance. Ochranné označení uděluje společnost s ručením omezeným Český výrobek.
Logo Vím, co jím
Logo by mělo označovat potraviny, které obsahují vyvážené výživové hodnoty. Zejména ohledně nasycených mastných tuků, cukru, soli, transmastných kyselin, někdy i energie a vlákniny.
Logo Zdravá potravina
Objevuje se na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv. Uděluje jej sdružení Zdravá potravina.
Evropské značení původu
Od roku 1992 se snaží EU chránit názvy zemědělských a potravinářských výrobků vůči třetím zemím. Označení původu se dává na zboží, o kterém jsou spotřebitelé přesvědčeni, že pochází z jednoho konkrétního místa. V Česku jde například o český kmín, žatecký chmel, nošovické kysané zelí či pohořelického kapra. Ochrana zeměpisného označení. Unie obdobně chrání i zeměpisné označení. ČR má zaregistrovaného třeboňského kapra, jihočeskou nivu, olomoucké tvarůžky či české pivo.
Zaručená tradiční specialita
Pokud jsou potraviny a zemědělské produkty vyráběny tradičními metodami déle než čtvrt století, mohou být chráněny jako zaručené tradiční speciality. Jde například o špekáčky, lovecký salám, spišské párky nebo liptovský salám.
Pozor na zaměňování produktů
Zejména zdrobněliny a odvozeniny názvů uzenin a jiných jídel, jejichž složení je jasně předepsáno ve vyhlášce, ale výrobci se snaží zdánlivě nepatrnými změnami slov tyto předpisy bravurně obejít. Místo vodky se pak na pultech objevuje „vodečka“, místo loveckého salámu „lovečák“.