Pokud se zabýváte prodejem potravin, ukousli jste si hodně velké sousto. Dodržování všech podmínek, co na vás všechny instituce navalili je velmi náročné. I pro vás jme tu my, tým Svět etiket. Přinášíme vám novinky v označování potravin na etiketách, které jsou v roce 2016 platné.
Povinné údaje
- název potraviny
- seznam složek
- alergeny
- množství určitých složek nebo skupin složek
- čisté množství potraviny
- datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti
- zvláštní podmínky uchování nebo podmínky použití
- jméno nebo obchodní název a adresa PPP, pod jehož jménem nebo obchodním názvem je potravina uváděna na trh, a není-li usazen v EU, pak dovozce potraviny trh EU
- země původu nebo místo provenience (místo původu)
- návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít
- u nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutečný obsah alkoholu v % objemových
- výživové údaje + další povinně uváděné údaje uvedené v přílohách – jako je: baleno v ochranné atmosféře, se sladidly, ošetřeno ionizujícím zářením, rozmrazeno…
Zákon a nařízení hovoří jasně:
- Informace o potravině musí být přesné, jasné a spotřebitelům snadno srozumitelné.
- Povinné informace o potravině nesmí být nijak skryty, zastřeny ani přerušeny jiným textem či vyobrazením.
- Nepovinné údaje nesmí být uvedeny a zvýrazněny na úkor povinných.
- Informace o potravinách nesmějí být zavádějící v popise:
- v povyšování v rámci jedné kategorie
- v nahrazení běžně přítomných složek
- vlastností a charakteristiky