Co musí obsahovat etiketa na víno
Ještě než vznikla první etiketa neboli viněta, jejím předchůdcem bylo označování vína dělané přímo na amforách ve starověkém Egyptě. Archeologové našli amfory, na kterých je vždy uveden jak ročník vína, tak i jeho kvalita a také původ, ale dokonce zde byl uveden i člověk, který byl vedoucím vinice.
V novověku, přesněji v 18. století se začaly objevovat první etikety papírové. Jejich vývoj byl postupný, stejně jako vývoj dalších grafických disciplín.
V současné době je viněta, tedy etiketa na víno důležitou součástí marketingu v každém vinařství. Kreativitě se zde meze nekladou, ale současně je nutno také respektovat údaje, které musí každá etiketa obsahovat ze zákona. Údaje mají mí požadovanou informační hodnotu. V České republice se používá takzvaný germánský systém při označování vína na etiketách. Tato forma značení klade velký důraz na údaje o jakosti vína.
Kromě germánského systému ještě existuje systém románský, kdy je naprosto nejviditelnějším údajem původ vína.
Údaje na vinné etiketě
- označení výrobkové řady
- druh výrobku
- identifikace původu vína
- číslo výrobní šarže vína
- údaj o obsahu cukru
- uvedení provenience
- údaj o obsahu alkoholu
- název stáčírny
- údaj o obsahu alergenu
- jmenovitý objem
- evidenční číslo jakosti – info o zatřídění vína Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí
- EAN kód výrobku
- pokyn pro odkládání obalového odpadu
- materiálová značka obalu – identifikační kód
Nepovinný údaj
- označení odrůdy
- ročník sklizně
- údaj o barvě vína